Sunday, 29 April 2012

Kenal Pasti Bantuan Kecantikan Yang Betul

Jumpa lagi hari ni... hari Huraiyah nak share sesuatu yang pada Huraiyah ianya menarik. tadi terbaca dalam majalah remaja. tahu x, kadang2 setiap bahan yang kita gunakan ada kebaikan dan keburukkannya.nak tahu apa? Jom kita tengok bahan yang kita biasa gunakan setiap hari...

  • Air 
Adalah bahan terpenting dalam tubuh kita. kita perlu minum sekurang2nya 6 liter air sehari (HUraiyah sendiripum minum air putih ni x sampai banyak ni). Ini adalah wajib tuk kita lakukan sepanjang hayat untuk teru kekal aktif. Ia boleh mengelakkan kulit daripada kekeringan. Air merupakan sumber penjagaan wajah terpenting buat kita. sebagai remaja yang sentiasa aktif, air adalah sumber terpenting agar kulit sentiasa bersinar dan sihat. Sebenarnya kalau kita mandi lebih dari 2 kali sehari (kadang2 terlebih jugakan depend pada cuaca),  kita terdedah pada masalah kulit kering yang serius. Mandi adalah proses membersihkan badan dari bakteria, tapi tahu tak bahawa ketika membersihkan badan dengan sabun mandi, akan menyebabkan kulit badan semakin kering dan merekah. untuk mengelakkan kulit dari terus kering, seringlah menyapu losyen selepas mandi.



 

  • Kopi. 
Rasa kopi memang enak. Huraiyah sendiri pun suka minum kopi kerana aroma dan rasanya yang menegarkan menggambarkan kesedapan untuk menikmatinya.Abah Huraiyah pun suka minum kopi. Tapi pengambilan yang tidak terkawal akan menyebabkan tubuh kekurangan air dan menyebabkan kulit diwajah kering dan lubang pori-pori semakin membesar. Jadi kita perlu gantikannya dengan air putih untuk membantu proses pembuangan  bahan2 toksik dalam badan. Ia adalah proses penting untuk kekal sihat dan menarik. Walaubagaimanpun kita boleh menggunakan kopi sebagai salah satu  bantuan dalam melakukan proses rawatan kulit muka dan badan. Gunakan biji kopi yang telah ditumbuk kasar sebagai skrub. Kaedah ini membantu mengeluarkan sel-sel kulit mati jagu untuk mendapatkan kulit yang tegang. BAhan penting yang ada dalam kopi ialah kafein yang boleh membantu kulit kelihatan lebih muda.





  • Krim Pelembab
Benda ini wajid kita letakkan pada muka selepas kita cuci muka. Huraiyah pun buat macam ni setiap pagi. Kaedah ini perlu kerana setiap kali cuci muka kulit wajah akan terasa kering. Jadi Krim pelembab ni akan membantu kulit jadi lembut dan selesa. Bagi yang mempunyai masalah kulit kering yang ketara, krim pelembab boleh menbantu mendapatkan tekstur kulit yang menarik. Namun bagi kulit yang berminyak, jangan letakkan terlalu banyak Krim pelembab kerana ini akan menyebabkan kulit bertambah berminyak dan sekaligus akan menjemput jerawat. Jadi berhati-hati ye!


Thursday, 26 April 2012

salam semua.... hari ni hajat nak buat cheese cake... tapi x jadi plak... hampanya... kenapa? sebab bahan yang ada x cukup plak dah. nak keluar bandar beli bahan2nya jauh sangat. cam malas plak... terpaksa la tangguh dulu. sedih plak. kalau x boleh Huraiyah tunjukkan pada korang semua kek tu. xpa lain kali bila Huraiyah dah buat akan Huraiyah tunjukkan. Kelmarin Huraiyah beli sate kat pasar malam Huraiyah order 4 bungkus. dah siap tu huraiyah pun bayar la harganya. sebungkus RM6 jadi bila 4 jadi RM24. tapi tah macam mana penjual tu kira RM18 Huraiyah pun bayar lah. last2 balik rumah, nak makan baru Huraiyah perasan harga yang dibayar cuma tuk 3 bungkus je. Alamak!!! rasa bersalah plak dah. tak apa yang Huraiyah pikir sampai x ingat nak kira sama2. jadi siapa yang bersalah? Huraiyah ke or Penjual tu yang bersalah? sama2lah kot... tapi Huraiyah tetap kena bayar juga minggu depan pegi balik. terpaksa lah tebalkan muka tuk bayar semula lagi sebungkus tu. takut juga kalau dorang marah...xkan nak makan free kan. k lah tu saja tuk kali ni. saja nak kongsikan cerita kisah hidup Huraiyah. daaa...

Saturday, 21 April 2012

Salam semua... hari ni nak update blog...

Dah brapa hari ni Huraiyah jadi cikgu sambilan. Hari ni jadi tukang kebun plak. tuk rumah sendiri lah. penat jugak. lama x buat keje luar ni terasa penatnya.  Lenguh tangan tebang dahan pokok yang dah dekat dengan rumah. Jap lagi nak jadi cikgu sambilan plak. tapi seronok juga. jadi cikgu BI dan akaun. Cewahhh! macamlah Huraiyah ni reti sangat BI kan. hehe... xdalah, x terorr pun BI ni. setakat ajar budak sekolah rendah boleh la.. dalam beberapa hari ni Huraiyah cuba tuk mencantikkan blog Huraiyah ni. Tapi x berapa nak menjadikan. banyak juga dah Blog yang Huraiyah baca & cuba ikut. ada yang menjadi, & ada yang x menjadi. salah Huraiyah sendiri lah coz x reti sangat pasal blog ni. tetiba je rasa nak buat blog. terus je buat. tengok orang buat cam seronok je, tu yang nak ikut gak tu. hehe. tapi x reti. masalah ni..... Risau plak dah. Takut orang singgah & x follow my blog ni. yelah x seindah nama. apapun Huraiyah akan cuba tuk mengindahkan blog ni. semoga korang semua x bosan dengan blog ni. Akan ku usaha untuk mengindahkan blog ni. seindah namanya (perasan je ni). sebenarnya dalam beberapa hari ni jugak Huraiyah tercari2 kerja. susah jugak nak minta kerja sekarang ni. banyak juga Huraiyah isi borang moga2 adalah yang tersangkut nanti. Banyak2lah berdoa. sebelum ni, dah banyak interbiu pegi, tapi x da pun yang sangkutnya. kalau blh nak yang tetap, tapi Huraiyah sedar kita ni x boleh nak memilih sangat kan actualy, keje sekarang pun dah ok dah. saja nak luaskan pengalaman. yang penting kita ni jangan cepat putus asa. usaha selagi termampu. kalau kita rasa kita ni susah, sebenarnya ada yang lebih susah lagi dari kita. hmmm k lah ni saja corat-coret tuk kali ni. lain kali ada yang menarik, Huraiyah bagitahu k. daaaaa

Tuesday, 17 April 2012

Huh!! susahlah...

Ternyata nak buat blog ni susah lah. Yelah Huraiyah kan blogger baru. banyak nak kena blaja. Tapikan, camne korang sume blh buat blog yang cantik2 ek? jeles plak. Huraiyah je yang baru nak blaja buat blog ni. x pa slow2 kan. lama2 nti bleh la tu(cewah). Huraiyah ni sedang cuba blaja tuk percayakan diri sendiri (sebenarnya. cuba yakinkan diri ini blh buat apa yang Raiyah rasa nak buat) tapi perkara yang dibenarkan jelah. Bukan apa baru tersedar dari mimpi yang panjang. bila dah berlaku baru nak buat & ubah kan. biasalah manusia tidak sempurna. tapi Huraiyah akan cuba perbaiki. oklah sampai sini saja. tata titi tutu...

Sesuatu yang tidak kita sedari.... Sebenarnya?

Salam semua... jumpa lagi kita hari ni kan... Hari yang agak memenatkan bagi Huraiyah. tapi bukan pasal penat yang Raiya nak ceritakan. Sebenarnya.... (saja nak buat suspen jer) hehe... Oklah Raiya just nak kongsikan beberapa informasi dengan korang...

Tadi lepas balik keje, Raiya kemas2lah buku2 & majalah lama.. sambil2 tu Raiya baca la sikit. Then... Raiya terbaca pasal sesuatu yang Raiya rasa agak menarik untuk dikongsi dengan korang sume..x ingatlah plak majalah apa tajuknya.... sorry! sebenarnya kadang2 kita langsung x terlintas difikiran kita...


  • Sekurang2nya ada 5 orang dalam dunia ni menyayangi kamu dengan sepenuh hati?
  • sekurang2nya ada 15 orang dalam dunia ni menyayangi kita dalam beberapa cara
  • sebab utama seseorang itu membenci kamu, adalah krn dia ingin jadi macam kamu
  • Setiap malam ada seseorang yang akan ingat kamu sebelum tidor
  • apabila kamu buat kesilapan ad hikmah disebaliknya
  • kalau bukan kerana kamu, seseorang itu tidak akan hidup bahagia
  • seseorang yang kamu tidak kenali, menyayangi kamu
  • bila kita fikir diri kita tdk ada peluang nak dapatkan sesuatu yang kita inginkan, mungkin kita tidak akan mendapatkannya, tapi jika kita percaya pada diri sendiri, lambat-laun kita akan mendapatnya
maklumat ini sekadar untuk renungan sahaja... sama ada betul atau tidak, kita sama2lah menilai sendiri. sama2 renungkannya. sekian tuk coretan kali ini. lain kali Raiyah update lagi. Harap korang sume x bosan dengan coretan Raiyah ni. sekian, bye bye...



Monday, 16 April 2012

Pelangi Kasih


Cantik tak kek ni? Huraiya minat buat kek, tapi...........................

tak pandai nak menghias...kiranya Huraiya ni kurang kreatif lah kan.. kek ni agak rumit nak buatnya. Raiya sendiri pun minta bantuan orang lain jga tuk buat & hiaskan kek ni. (kantoikan)  :-) . kiranya Raiya x buat sendiri la ni. rasanya sedap, tapi cuma kurang sedap mata memandang (x cantik). hehe... maaf ye. nama kek ni pelangi kasih. Tau x knapa digelar pelangi? Sebab kek ni ada 3 lapis. Lapisan pertama perasa pandan, lapisan kedua perasa cappucino dan lapisan ketiga perasa strawberry. sedap tau. walaupun pada Huraiya cara nak buat dia rumit sikit tapi sedap & hasilnya memuaskan. berbaloi rasanya. Kek ni kami kongsi dengan family kami semua...ramai yang kata sedap. (masuk bakul bocor,angkat sendiri kan) Bila dah potong, cantik gabungan warnanya.. Pink, coklat & hijau. Siyess cedap!!! boleh la cuba... 

Thank You kepada orang yang menulis resipi kek Pelangi Kasih ni..:-D

Salam Perkenalan

Assalamualaikum semua blogger..

Tak sangka sungguh Huraiyah akan menyertai blogger juga... selama ni asyik tengok orang punya blog. ada juga niat nak buat, tapi vitamin 'M' banyak sangat dalam diri ni...hehe... last2 baru hari ni la Raiya nak buat blog. baru terbuka hati kot hehe... kepada u allz sume blogger2, Raiya harap blog tak seberapa Raiya ni dapat di kongsi bersama-sama. Ni 1st time Raiya buat blog, so mybe ada la kan yang Raiya tersalah tekan & buat blog ni cacat sikit, jadi Raiya nak minta maaf awal2 la coz blog ni nampak tak cantik sikit... nanti slow2 Raiya ubah ek.. bak kata amir raja lawak, I'm sorry. ok lah ni aje tuk kali ni nti Raiya update lagi.. Bye..C u later